HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Würtzler és Kodály

Pontosabban Kodály és Würtzler, és nemcsak az ábécérend miatt, hiszen köztudomású, hogy Würtzler nemcsak a tanítványa volt a Mesternek, de az egyik legnagyobb tisztelője is. Halála napjáig büszkén emlegette a Magyarországon és az USA-ban együtt megélt, közös munkával töltött időket.


Würtzler Arisztid hagyatékában számos eredeti fotó maradt fenn, amelyek Kodályt ábrázolják amerikai útján, és több egyéb dokumentum is, ami vele kapcsolatos. Csodálatos rátekinteni vagy beleolvasni ezekbe, hiszen egy darabka múltat őriznek. Ha hagyjuk magunkat elragadni, olyan, mintha mi magunk is ott állnánk a fotós mellett, vagy mi magunk bontanánk fel a leveleket. Alább néhány érdekesség következik, jó utazást!

Az első kép Erdei Péter levelét tartalmazza, melyet Würtzler Arisztidnek címzett. Abból az alkalomból írta, hogy megérkeztek hozzá Würtzler Kodályról készített fényképei. Érdemes utánaszámolni: Kodály 1967-ben hunyt el; amerikai útja során Würtzlernél 1965-ben tett látogatást; Würtzler mint emigráns 1974 óta próbált kapcsolatba kerülni az óhazával; a levél 1979-ből datátódik.

Vajon a közben eltelt időben hány kérés-ajándékozás, csel és trükk juthatott a hárfás eszébe, hogy végre a hazában is koncertezhessen?



Erdei Péter 1979-es köszönőlevele Würtzler Arisztidnek


A levél szövege:


KODÁLY ZOLTÁN ZENEPEDAGÓGIAI INTÉZET
ZOLTÁN KODÁLY PEDAGOGICAL INSTITUTE OF MUSIC
6000 Kecskemét
Kéttemplom köz 1. Hungary
Postacím: H-6000 Kecskemét, Pf.: 188

ARISTID VON WÜRTZLER művész úr
West End Avenue
New York, N.Y. 10023
U.S. A.

Kedves Művész úr, tisztelt Barátom!

Hálásan köszönöm gyors válaszát és a valóban értékes és szép fényképeket. Szerencsére hibátlanul és törésmentesen érkeztek meg. Így kétségtelenül gazdagítani fogják Intézetünk dokumentációját. Nagyon köszönöm javaslatát Juhász Elődre vonatkozólag, feltétlenül beszélni fogok vele, hiszen igen jól ismerem.

A Suriname-i címre már írtam is, de még válasz nem érkezett. Remélem azonban, hogy hamarosan hallani fogunk róluk.

Még egyszer hálásan köszönöm kedves ajándékát és egyben ne vegye rossznéven, ha megkérem, hogy ha bármilyen további dokumentumra akadna utazásai és művészi munkája során Kodályról, ne feledkezzen meg rólunk.

Jó egészséget kivan és

szívélyes üdvözletét küldi:

Erdei Péter igazgató

Kecskemét, 1979. okt. 9.



A következő képen a levélhez tartozó postai boríték látható. Legfőbb érdekessége, hogy abban az időben 9 Ft-ért szállított New Yorkba a légiposta.


*

Kodályról amerikai útja során számos fénykép készült, és természetes, hogy sokan akarták megörökíttetni magukat az idős mesterrel. Az alábbi kép érdekessége, hogy minden bizonnyal nem profi fotós készítette, mint ahogy az előhívást sem. Ettől azonban a kép igazán bensőségessé vált, amit felerősít Kodály suta bemozdulása és Kodályné fiatalos, üde szépsége. Tényleg olyan, mintha magunk is ott állnánk, s szinte halljuk is a zeneszerző - talán kérdő - szavait.


Kodály Zoltán, Kodály Zoltánné és Würtzler Arisztid
Amatőr felvétel Würtzler hagyatékából,
a kép hátulján felirat: Zoltán Kodaly & wife.
18 x 24 cm

*

Ezen a képen egy tipikus 60-as évekbeli amerikai parti látható, és a néző elsőre úgy képzeli, hogy a lemezjátszón Elvis Presley bakelit szól. Biztos nem így volt, mint ahogy a szokásos koktélok is hiányoznak a kezekből. Mindazonáltal a résztvevők jól érezték magukat, a hölgyek csinosak, és az urak sem kevésbé.


Würtzler Arisztid, Kodály Zoltánné, Kodály Zoltán,
Patricia Würtzler és George Vetessy zeneszerző.
Amatőr felvétel, a fénykép bal oldalán
beégetett felirat: FEB - 67
9 x 13 cm


A kép hátulján kézzel írt jegyzet látható: „Aristid, Kodaly & wife, Patricia Würtzler, George Vetessy composer”



*

Az anyagokat Barbara Würtzler küldte New Yorkból, köszönjük neki!