HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

100 éves a Nemzeti Zenede - Magyar Filmhíradó

A Nemzeti Zenedét a 19. század közepén alapították, a címben említett kerek évforduló tehát nem tegnap volt. Az iskola számtalan világhírű zenészt nevelt és képzett, és meglehetősen viharos történelme volt. Egy régi filmhíradó kapcsán említjük most meg, ami néhány hónappal ezelőtt került ki az internetre. A digitalizált videóban ugyanis feltűnik egy hárfás is...

Részlet a híradóból.

A Nemzeti Zenede nemcsak az egyik legrégibb, de ma is működő tanintézményünk, hanem egyben az egyik legfontosabb is. Már az is elég, ha csak annyit mondunk róla, hogy ma Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium néven működik. Alapítása óta egyébként vagy féltucat néven volt ismert.

A Nemzeti Zenede

A tanintézet története 1836-ban kezdődött. Ekkor hagyta jóvá a Pest-Budai Hangászegyesület alapszabályát a Magyar Királyi Helytartótanács, és kezdte meg hivatalosan is a működését. Az egyesület koncerteket és énekkart szervezett, s tagjai között volt többek között Erkel Ferenc is.

Az iskola megalapításának ötletét Bartay András vetette fel, első igazgatója pedig Mátray Gábor volt. Kezdetben egy énekesiskola állt fel, majd a zenei oktatás kiszélesítése érdekében 1840-ben maga Liszt Ferenc is jótékonysági koncerteket adott. A szükséges tőke azonban lassan gyűlt össze, legalábbis erre utal az, hogy a Zenede végül is csak 1851-ben alakult meg. A növendékek száma ekkor 73 volt, a rákövetkező évben viszont már 253.

A fenti részleteket azért kellett ismertetni, mert jó magyar szokás szerint nincs (nem volt) közmegegyezés abban a kérdésben, hogy mi is az iskola alapításának a pontos dátuma. Ennek köszönhetően pedig a fennállás 100. évfordulóját többször is megünnepelték, előbb 1936-ban, majd 1940-ben. Még talán 1951-ben is jubiláltak, de erről már nem maradt fenn adat...

A filmhíradó

Az 1940. áprilisában tartott ünnepségen Horthy Miklós kormányzó és felesége is részt vett. Erről készült a alább látható felvétel.



Az inzertszöveg a filmben a következő:


100 éves a Nemzeti Zenede

A kormányzó jelenlétében tartották meg a Nemzeti Zenede jubiláris díszhangversenyét.

(MFI – Nagy L., Marton)


A videoón 0:53-nál néhány másodpercre feltűnik egy hárfás is. Nem tudjuk pontosan, hogy ki ő, minden valószínűség szerint Molnár Anna, aki a II. világháború előtt - Szarvas Klárival együtt - a Zenede hárfása volt. Sajnos mindkét hárfásról nagyon kevés az interneten elérhető információ, ezért is nagybecsű ez a videó.

*

További érdekes rövidfilmek digitalizált formában a Filmhíradók Online oldalon érhetők el 1914-től kezdődően.