HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

A Lyon and Healy hárfák katalógusa 1916-ból

Egy korábbi cikkünk arról szól, hogy az 1800-as évek végén az ifjú Mosshammer Ottó az éppen akkor alapított Lyon and Healy amerikai hárfagyár reklámarca volt. Nemrég megjelent a gyár weblapján az 1916-os katalógus digitális feldolgozásban.

Magyar vonatkozások

Azon felül, hogy mind a gyárról, mind a hárfákról lényeges információkat tartalmaz, két okból is érdekes nekünk, magyaroknak a kiadvány. Az egyik, hogy kiderül belőle, ebben az időben Budapest még fenn volt a hárfavilág térképén. A könyv 8. oldalán ugyanis kb. két tucat nagyváros között fővárosunk, illetve budapesti Operánk is említve van. A másik, hogy Mosshammer Román és Ottó személyes ajánlását is felhasználták a katalógusban a hangszerek népszerűsítésére.

A reklám

A katalógus szövege a következő:

„PROF. ROMAN MOSSHAMMER
VIENNA (1895) Solo Harpist, Royal Opera
YOUR HARP is the most complete as regards tone and mechanism that has ever been accomplished in harp building.

OTTO MOSSHAMMER
Solo Harpist, BUDAPEST Solo Harpist, Royal Opera
YOUR INSTRUMENTS are above every criticism and all praise-they praise themselves to those who are critics.”

További érdekesség, hogy a gyár Ottó szövege alá még a következőt is odabiggyesztette:

„User of Lyon & Healy Harp since 1893.”

Évtizedes hírnév

Mivel a katalógus 1916-ban íródott, kiszámolható, hogy a gyár majd' negyed évszázaddal később is számon tartotta az osztrák-magyar hárfással való korábbi kapcsolatát.

A szöveget figyelmesebben olvasva egyébként a marketinges kisebb ügyeskedésére is fény derül: 1916-ban Román már nem a bécsiek professzora volt, hanem Budapesten tanított, s bár ott az évszám zárójelben a neve után, azért a hiányos tudású olvasó akár ezt is képzelhette... (Sajnos ekkor már csak 4 év volt hátra a fiatalon elhunyt Román életéből.)

Letöltés

A katalógus innen tölthető le: 1916 Harp Catalog - Lyon & Healy