HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Würtzler '90 - emlékműsor a Lengyel Intézetben

2013-ban emlékeztünk meg Varsányi István lengyel nyelvtanárról születésének 100. évfordulója kapcsán. A Lengyel Intézetben tartott nagyszabású rendezvényhez mi is csatlakoztunk azzal, hogy létrehoztunk egy emlékoldalt és cikket írtunk róla a Wikipédián. Közben nem feledkeztünk el arról sem, hogy Pista bácsi felesége, Irena Kamińska alapította meg a Bem Egyesület híres táncegyüttesét, amelyben nagymamánk, Mária Vanda kislányként sokszor szerepelt.

2015-ben Würtzler Arisztid születésének 90. évfordulóját ünnepeljük. Kiváló alkalom ez arra, hogy még egy lengyel-magyar házaspár emlékét hozzuk vissza a köztudatba. Annál is inkább, mert a számunkra kedves hárfa világában alkottak egyetemest és maradandót.

Az 1956-ban az USA-ba emigrált Würtzler Arisztid a hatvanas évek elején egy genfi hárfaversenyen ismerte meg Barbara Pniewska lengyel hárfást. Ösztöndíjasként magával vitte a hartfordi egyetemre tanulni, ahol ő maga professzorként tanított. Egymásba szerettek, házasságot kötöttek, majd 1970-ben megalapították a New York Harp Ensemble nevű hárfaegyüttest. A zenekar 27 éven át járta a világot, és új fejezet nyitott a hárfa történetében. Sok száz koncertet adtak. Ötvenhárom országban léptek fel, köztük ötször a Fehér Házban. De játszottak királyoknak, más államfőknek, sőt 1985-ben a Szent Péter téren II. János Pál pápának és sok ezernyi hívőnek. Az együttesnek Barbarán kívül további két lengyel tagja volt, Eva Jaslar és Sylvia Kowalczuk.

II. János Pál pápa köszönti az együttest.
Középen Barbara és Arisztid,
a kép jobb szélén Sylvia Kowalczuk.

2011-ben megkerestük a New Yorkban élő Barbarát. Büszkék vagyunk rá, hogy megismerhettük ezt a finom humorú, nagy tehetségű és munkabírású asszonyt, és hogy mi készítettük az utolsó interjút vele.

Würtzler Arisztid és Barbara szerelme külön fejezet az ezeréves lengyel-magyar barátság történelmében. Rájuk emlékezve számos blog- és Wikipédia-cikket írtunk már korábban, néhányat angolul is. Most megkerestük egykori tanítványukat és barátjukat, Carl Swanson világhírű amerikai hárfást és hárfakészítőt. Ő több írást is küldött nekünk, amelyekben szívet melengető szavakkal emlékezett meg a házaspárról. A cikkek alább olvashatók. Ezen kívül emlékestet szervezünk a Lengyel Intézetben, amelyen hárfazenével és régi videóval fűszerezett előadás keretében felelevenítjük alakjukat és együttesük történetét. Az est második felében pedig Bábel Klára művésznő virtuóz koncertje lesz hallható a lengyel-magyar házaspár és barátság tiszteletére.

Az est támogatója a Zuglói Önkormányzat és a Szent István Király Zeneiskola, védnöke Karácsony Gergely polgármester és Rozgonyi Zoltán alpolgármester.

Köszönjük a támogatást!




Emlékest Würtzler Arisztid születésének 90. évfordulóján

Lengyel Intézet
2015. szeptember 29-én 18 órakor
Budapest, Nagymező utca 15.

Az est háziasszonya: Nizalowski Dorottya


Program

Egy magyar-lengyel házaspár története
az USA-ban és a nagyvilágban


Hárfán közreműködik: Nizalowski Fanni

Würtzler: Canto Amoroso
Würtzler: A cseresznyefavirág

Bábel Klára hárfaművész koncertje

Händel: B-dúr hárfaverseny 1. tétel
Smetana-Trenecek: Moldva
Gliere: Impromtu




New York Harp Ensemble

Magyarul:
English:

Carl Swanson megemlékezése

Magyarul:
English:

Korábbi cikkeink