HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Würtzler és a Fehér Ház

Würtzler Arisztid ötször lépett fel az amerikai elnökök hivatalának és lakóhelyének is helyet adó washingtoni Fehér Házban együttesével, a New York Harp Ensemble-vel. Bár nem ezeket a koncerteket tartotta élete csúcspontjainak, mégis nagyon büszke volt ezekre is. Úgy tartják, a Fehér Házban fellépni olyan, mint Magyarországon Kossuth-díjat kapni - persze a nálunk szokásos pénzjutalom és más hasonló anyagi előnyök juttatása nélkül.

Arisztid hagyatékában több levél és fénykép is található a nevezetes alkalmakról, melyeken Jimmy Carter, Ronald Reagan, George H. W. Bush és Bill Clinton voltak a meghívói. Ezekből mutatunk be most kettőt.

*

Az első kép Carter elnökkel és II. Albert belga királlyal ábrázolja a hárfást a koncert utáni bemutatkozáskor. Carter 1977 és 1981 között volt amerikai elnök, és a magyar nép jótéteményeseként tartjuk számon, hiszen ő szolgáltatta vissza a Szent Koronát.

Jó tudni, hogy hivatalos fotósa 600 ezer képet készített róla a hivatali években. Ez napi átlagban 400-nál is több. Hogy hogyan lehet elmélyülten dolgozni úgy, hogy közben állandóan kattog a fényképezőgép az ember feje mellett, ez legyen az amerikai választók gondja. A lényeg, hogy ebből a tengernyi vizuális információból itt van nekünk is egy parányi cseppecske:

Würtzler bemutatkozása a koncert után.
Balra II. Albert és Jimmy Carter, jobbra: Würtzler Arisztid.
A kép hátulján kézírásos jegyzet: Carter, King of Belgians.
9 x 13 cm
(FUJICOLOR PAPER: gyári sokszorosítás)


Az eseményhez egy írásos dokumentum is tartozik, Jimmy Carter köszönőlevele írógéppel készítve:



A levél angol nyelvű szövege:


THE WHITE HOUSE
WASHINGTON
April 23, 1980

To Aristid Von Wurtzler

Thank you very much for your outstanding performance at our luncheon for Their Majesties, the King and Queen of the Belgians.

The visit of the King and Queen was a very special one for us, and your playing with the New York Harp Ensemble made it even more so. Rosalynn and I are grateful for your contribution.

Sincerely,

Mr. Aristid Von Wurtzler
New York Harp Ensemble
New York University
140 West End Avenue
New York, New York 10023


*

Az „első” után jöjjön most az „utolsó” elnök, már ami a New York Harp Ensemble három évtizedes karrierjét és Fehér Ház-i szerepléseit illeti. Bill Clinton és felesége, Hillary üdvözlőkártyáját mutatja a kép.


Ugyan az egyszerű halandó nem sokszor láthatja egy amerikai elnök kézírását, de a kép érdekességét nem is igazán ez adja. A díszes nyomtatvány fejlécén a Fehér Ház látható. 16-17 évvel ezelőtt, amikor Clinton engedélyt adott az internet bárki általi való használatára, sokszor néztük ezt a logót a Fehér Ház honlapján. No, nem az amerikai politikai élet iránti érdeklődésből. Egyszerűen alig-alig voltak még akkoriban weblapok az interneten, úgyhogy jobb híján nézegettük ezt.

*

Arisztid életéről Barbara küldte nekünk ezt az értékes anyagot. Korábban Kodály amerikai útjáról volt szó, ahol egyik vendéglátója Arisztid volt.