HarpFlash – Interview with Florence Sitruk in Krakow, Poland 2019

We made this interview with French-German harpist and harp teacher Florence Sitruk on a beautiful autumn day in Krakow. Ms Sitruk is a professor in Bloomington at Jacobs School of Music and a guest professor at the Academy of Music in Krakow.

Mandel Róbert: Hangszercsodák (könyvismertetés)

Mandel Róbert zeneművész és organológus nemrégiben előadást tartott az Iparművészeti Múzeumban, az első Hangszerek Napján. Akkor autogramot kértünk tőle és megfogadtuk, hogy írunk az új könyvéről, amelyben rengeteg hangszercsoda található. A könyvismertetőnek különös aktualitást ad, hogy a neves tudós és népszerű zenész a minap belépett a Facebook-csoportunkba.

Mandel Róberté az egyik legfényesebb pálya ebben az országban. Az idősebbek még emlékeznek, hogyan zárta a szívébe egy ország a televízió képernyőjén feltűnt fiatal tekerőlantost. Ma pedig számtalan koncert, lemez, publikáció, televíziós és rádiófelvétel jelzi, hogy hová jutott. Lehengerlő szakmai tudás színes adomákba csomagolva, ez az, amit mi is megtapasztalhattunk az említett előadáson.

Legutóbbi könyvének címe „Klasszikus és Romantikus Hangszercsodák”. A sok-sok képpel illusztrált 176 oldalas könyv a Kossuth Kiadónál jelent meg 2010-ben. Az utóbbi hónapokban több szakszerű ismertetés is született róla, talán a Hangszer és Zene, a Fidelio valamint a MúltKor írásait ajánljuk ezekből.


(Forrás: Kossuth)
„Könyvemben nem a 18-19. század zeneszerszámainak hiánytalan lexikális ismertetésére, hanem inkább az általam legkülönösebbnek tartott, részben már feledésbe merült hangszercsodák bemutatására törekedtem. A szabadalmi rajzokkal, korabeli fotográfiákkal és az eredeti példányokról készült műtermi hangszerfotókkal gazdagon illusztrált kötetben olyan hangszerritkaságokat választottam ki, amelyek egyrészt esztétikai megjelenésük miatt különlegesek, másrészt megszólaltatásuk módja és agyafúrt működésük miatt érdemelnek figyelmet. A klasszikus zeneirodalom szerelmesei számára izgalmas lehet olyan egyedi találmányok bemutatása, amelyekről talán még a szakma ismerői is kevesebbet tudhatnak... A világ jelentősebb gyűjteményeiben többnyire elhanyagolt állapotban fellelhető hangszerritkaságok újrafelfedezése és kalandos történetük megismertetése talán segíthet abban, hogy az egykor találmányaikon évtizedeken át kitartóan dolgozó feltalálókra visszaemlékezzünk és életművüket átmenthessük a jövő zenekedvelői számára.”


A könyv időközben angolul is megjelent, így – ha el nem fogyott azóta – értékes ajándék lehet külföldi ismerősöknek. Úgy gondoljuk, hogy a magyar tudomány – de a kézművesség és a hangszerkészítés művészete is – közös ügy, alkalomadtán megérdemelnek ennyi reklámot és segítséget.

Az interneten találtunk egy videót is. Sajnos a hárfák és hárfaszerű hangszerek jórészt kimaradtak ebből a rövid részből, ez a közönség pedig mintha nem igazán lett volna vevő az előadó finom humorára...

Reméljük, hogy hamarosan újabb könyv jelenik meg, és ebből esetleg a magyar hárfakészítőkről is többet tudhatunk meg.




*

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
20 éves Hangszerészképző Szakközépiskolájának kiadványa
Mandel Róbert aláírásával